Gül Nasıl Budanır?

Henüz budanmamış olan güllerin çiçekleri ufak ve kalitesiz olarak çıkmaya başlayabilir. Zarar görmüş olan, kuruyan ve verimsiz dalların ortaya çıkmasını sağlayan bu durum sağlam olan dalların çiçeklenmesini de engelleyebilir. Budama işlemi yapıldığı zaman ise güller daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde kendilerini yenilerler.

Gül budamadaki temel hedefler gençleştirme, verimlilik arttırma, form verme ve gülün kalitesini arttırmak gibi hedeflerdir.

Bahçenizde ya da evinizde baktığınız güller için en uygun olan budama vakti güllerin dinlenmeye bırakıldığı sonbahar ayının sonu ve kış ayının bitimi olacaktır. Bu dönemlerde gülün bitkilerindeki yapraklar azalır ve çiçeklenmesi durmaya başlar. Böylelikle budama için uygun ortam koşulları oluşmuş olur.

Sert Budama

Sert budama, zayıf olan bitkilerin hızlı ve kuvvetli bir şekilde gelişebilmesi için yapılır. Sert budama sonrasında fazla olan dallar çıkartılmış olur ve bitkiler 5 ile 25 santimetrelik üç dört sürgün kalacak şekilde budanır.

Orta Budama

Bahçedeki gülleri budamak için en ideal olan budama yöntemidir. Bitkinin üzerinde ortalama olarak 4 ile 10 adet sürgün bırakılarak yapılır. Sert budamaya göre bu budama yönteminde daha küçük çiçekler elde edilmiş olursunuz.

Hafif Budama

Kısa saplı olan güllere hafif budama tekniği uygulanabilir. Dikim sonrasındaki ilk yılında olan güllere bu yöntemin uygulanması tavsiye edilmektedir. Yıl almış olan sürgünler uzunluklarının üçte biri kadar kesilir.

Ücretsiz Kargo
7/24 Müşteri Hizmeti